Sekcija za dezinfekcijo, dezinsekcijo in deratizacijo Slovenije

Novice


Arhiv: Sprejet nov Evropski standard EN 16636

S svečano razglasitvijo dne 17. marca 2015 v Brusslju se je uradno začel izvajati nov Evropski standard EN 16636, ki ga razvil Evropski odbor za standardizacijo (CEN) v tesnem sodelovanju s strokovnjaki Konfederacije Evropskih nacionalnih združenj na področju nadzora in zatiranja škodljivcev (CEPA).

Pri oblikovanju in uveljavitvi standarda je s svojima predstavnikoma gospo Zver Jasno in g. Dakič Zlatkom v skupini za pripravo predloga  novega CEPA/CEN standarda aktivno sodelovala Sekcija izvajalcev dezinfekcije, dezinsekcije in deratizacije pri Podjetniško trgovski zbornici.  Z našimi aktivnostmi smo seznanili tudi  Slovenski inštitut za standardizacijo (SIST) in jih zaprosili za podporo pri glasovanju za standard! SIST je z razumevanjem sprejel naša prizadevanja in 02.12.2014 glasoval ZA standard!

Standard določa zahteve, priporočila in osnovne kompetence po katerih se morajo ravnati izvajalci DDD, da s tem izkažejo profesionalno raven storitev in zagotavljanje odgovornega ravnanja in varovanja pred tveganji za javno zdravje prebivalcev, živali in okolja v katerem živimo.

Standardizacija ima ključno vlogo pri podpori oblikovanju enotnega trga za storitve v Evropi, in na podlagi izkušenj vemo, da lahko evropski standardi ustvarijo vrsto prednosti in priložnosti za ponudnike in uporabnike storitev .

Standardi zagotavljajo merila za ocenjevanje in izboljšanje kakovosti storitev, ter podpirajo pošteno konkurenco z ustvarjanjem enakih pogojev ne glede na velikost podjetij.

Hkrati je CEPA predstavila novo vseevropsko shemo certificiranja (CEPA Certified®), ki predpisuje način izvajanja storitev. Certificirani ponudniki storitev bodo na ta način dokazovali uporabnikom, da delujejo v skladu z zahtevami  Evropskega Standarda EN 16636.

Certifikacijska shema deluje kot jamstvo strankam, da je ponudnik popolnoma usposobljen za izvajanje nadzora in zatiranja škodljivcev, uporabo kemikalij tudi z vidika varnosti zdravja ljudi in živali ter odgovorno zaščito okolja .

 

 

Fotogalerija